Obres

Accès al centre històric de Gironella

UbicacióGironella (Barcelona)
CategoriaObra nova
TipusEdifici públic
ProducteGero de 10*R

L’encàrrec consistia en la inserció d’un nou accés al casc antic des de la llera del riu per potenciar la connectivitat urbana entre les dues parts.

El nou accés s’integra en la memòria històrica del lloc, com una capa més en el paisatge. Es proposa la ubicació de l’ascensor en un punt estratègic del camí de Cal Metre per on antigament s’accedia a les colònies tèxtils. Aquesta ubicació potencia la futura recuperació del camí de Cal Metre, en convertir-se en un punt de molta afluència. S’utilitzen materials que dialoguen amb les preexistències, potenciant la relació amb les indústries tèxtils i reconeixent l’estrat vegetal com a espai públic. La caixa de l’ascensor es resol amb tres materials. L’acer en l’estructura, construïda en un taller local; la ceràmica en els trams superiors col.locada com una gelosia de gero de cantell que aporta porositat al projecte i el tancament de vidre en el tram inferior que permet una relació visual amb l’espai públic del riu.

2013-2015

Autor: Carles Enrich Studio

Col·laboradors: MASAad (estructures)

Promotor: Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (Diputació de Barcelona) – Ajuntament de Gironella

Constructors: Solà Cardona

Superfície: 4 m2

Fotografía: Adrià Goula

Premis: Premi FAD de la Opinió, Premi Bienal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme XIII, Nominat Premi EU Mies Award, Premi Catalunya Construcció, Premi Mostres d’Arquitectura Terres Centrals,  Finalista Premi Europeu d’Intervenció al Patrimoni Arquitectònic, Menció Premis Hispalyt, Seleccionat Premis ENOR, Finalista Premis Arquia Próxima V, Finalista Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà, Seleccionat Bienal Iberoamericana Arquitectura y Urbanismo, Seleccionat Bienal de paisatge Rosa Barba

Peces